Advertisements

Important Questions Class 9th Science Is Matter Aroud Us Pure ~ Free PDF Download

Advertisements

CBSE Class 9 Science Chapter 2 Is Matter Aroud Us Pure Important Questions/Extra Questions | CBSE Class 9 Is Matter Aroud Us Pure MCQ, 2 Marks Question & 3 Marks Questions/Previous Years Questions PDF Download :-

Welcome to 99KH.net today we are going to tell you CBSE Class 9 Science Chapter 2 Is Matter Aroud Us Pure Extra Questions/Important Questions. These questions can help you a lot in the upcoming papers, so read all these questions carefully.

It is vital that students understand the importance of this subject and what it holds for students of class 9. By utilizing the important questions and with a rigorous practice regime students will be able to score the most out of their exams. These exams can be a little difficult without the right guidance but by using 99kh students will be able to study in a more structured manner. These questions helps boost their confidence after consistent practice and students can plan their preparation accordingly. It provides students with a structure with which they can study for their upcoming examinations.

Students don’t have to worry about the relevance of these questions as they are all cross-checked and updated according to the latest CBSE guidelines and rules. So the information in this article is genuine and reliable.

Is Matter Aroud Us Pure Important Questions ~ 1 Mark Questions

1. Try segregating the things around you as pure substances or mixtures.

Ans. You can do it by yourself like try mixing chalk powder and water then separate them.


2. Classify each of the following as a homogeneous or heterogeneous mixture.

soda water, wood, air, soil, vinegar, filtered tea.

Ans.


3. How would you confirm that a colourless liquid given to you is pure water?

Ans. If we allow the given liquid to evaporate by heating it as in a clean china dish so:

  • any residue remaining in the china dish will indicate that water is not pure but contains impurities.
  • no residue in china dish will indicate that water is pure.

4. Which of the following materials fall in the category of a “pure substance”?

(a) Ice
(b) Milk
(c) Iron
(d) Hydrochloric acid
(e) Calcium oxide
(f) Mercury
(g) Brick
(h) Wood
(i) Air.

Ans. Pure substances are: ice, iron, hydrochloric acid, calcium oxide, mercury.


5. Identify the solutions among the following mixtures.

(a) Soil

(b) Sea water

(c) Air

(d) Coal

(e) Soda water.

Ans. Sea water, air and soda water are solutions.


6. Which of the following will show “Tyndall effect”?

(a) Salt solution

(b)Milk

(c) Copper sulphate solution

(d) Starch solution.

Ans. Milk and starch solution have larger particles since they are not true solutions so they will show tyndall effect.


7. Classify the following into elements, compounds and mixtures.

(a) Sodium

(b) Soil

(c) Sugar solution

(d) Silver

(e) Calcium carbonate

(f) Tin

(g) Silicon

(h) Coal

(i) Air

(j) Soap

(k) Methane

(l) Carbon dioxide

(m) Blood

Ans.


8. Which of the following are chemical changes?

(a) Growth of a plant

(b) Rusting of iron

(c) Mixing of iron filings and sand

(d) Cooking of food

(e) Digestion of food

(f) Freezing of water

(g) Burning of a candle.

Ans. Rusting of iron, cooking of food, digestion of food, burning of a candle are chemical changes.


9.Which of the following solution scatter light?

(a) colloidal solution

(b) suspension

(c) both

(d) none

Ans. (c) both


10. Which of the following methods would you use to separate cream from milk?

(a) fractional distillation

(b) distillation

(c) centrifugation

(d) filtration

Ans. (c) centrifugation


11.Cooking of food and digestion of food:

(a) are both physical processes

(b) are both chemical processes

(c) cooking is physical whereas digestion is chemical

(d) cooking is chemical whereas digestion physical

Ans. (b) are both chemical processes


12. Mercury and Bromine are both

(a) liquid at room temperature

(b) solid at room temperature

(c) gases at room temperature

(d) both (a) and (b)

Ans. (a) liquid at room temperature


13. Blood and sea water are:

(a) both mixtures

(b) both are compound

(c) blood is a mixture whereas sea water is a compound

(d) blood is a compound and sea water is a mixture

Ans. (a) both mixtures


14. Sol and Gel are examples of examples of

(a) Solid-solid colloids

(b) Sol is a solid-liquid colloid and Gel is liquid solid colloid

(c) Sol is a solid-solid colloid and Gel is a solid-liquid colloid

(d) Sol is a liquid-solid colloid and Gel is a solid-liquid colloid

Ans. (b) Sol is a solid-liquid colloid and Gel is liquid solid colloid


15. In a water-sugar solution:

(1) water is solute and sugar is solvent

(2) water is solvent and sugar is solute

(3) water is solute and water is also solute

(4) none of these

Ans. (b) Sol is a solid-liquid colloid and Gel is liquid solid colloid


16. Boron and carbon:

(a) are metalloids

(b) boron is metalloid and carbon is non-metal

(c) boron is metallic and carbon is a metal

(d) boron is non-metal and carbon is a metalloid

Ans. (a) are metalloids

Ans. From impure samples of solids, pure solid crystals can be obtained by the method of crystallization for eg to obtain pure sugar from impure sample of the same.


5. What is a mixture? What are its various types?

Ans. A mixture is constituted by more than one substance (element/or compound) mixed in any proportion. They are of two types:
(a) Homogenous mixture
(b) Heterogeneous mixture


6. Define solute, solvent and solution?

Ans. Solute: – It is the component of the solution which is added to the solvent.
Solvent: – It is the component of the solution to which the solute is added or it dissolves the solute.
Solution: – It is constituted by solute and solvent.
For e.g. solution of NaCl- has NaCl as solute and water as solvent.


7. What is a solution? What are the properties of solution?

Ans. A solution is a homogenous mixture of two or more substance. The various properties of solution are: –
(a) It is a homogenous mixture.
(b) The particles of a solution are smaller than 1nm and hence cannot be seen by naked eyes.
(c) It does not scatter the beam of light passing through it.
(d) The component of solution cannot be separated from each other by the process of filtration.


8. Differentiate between elements and compounds.

Ans.


9. What is tyndall effect? Which kinds of solution show it?

Ans. The scattering of a beam of light by particles of solution when light is passed through it is called tyndall effect. Those solutions where size of the particle is very small for e.g. colloidal solution shows tyndall effect.


10. Differentiate between homogeneous and heterogeneous mixture?

Ans.


11. What is centrifugation? Where it is used?

Ans. Centrifugation is a technique used for separation of constituents of mixture and is based upon the principle that denser particles stay at bottom and lighter particles stays at the top when spun rapidly. It is used separate cream from milk.


12. What is a suspension? What are the properties of suspension?

Ans. A suspension is a heterogeneous mixture in which the solute particles do not dissolve but remains suspended throughout the bulk of the medium.

Properties of suspension:
(a) The particles can be seen by naked eyes.
(b) They scatter a beam of light passing through it.
(c) The particles settle down when left undisturbed.

1. List the points of differences between homogeneous and heterogeneous mixtures.

Ans.


2. Differentiate between homo generous and heterogeneous mixtures with examples.

Ans.


3. How are sol, solution and suspension different from each other?

Ans.


4. To make a saturated solution,36 g of sodium chloride is dissolved in 100 g of water at293 K. Find its concentration at this temperature.

Ans. Mass of sodium chloride (solute) = 36 g

Mass of water (solvent) = 100 g

Mass of solution = 36 + 100 = 136 g

Therefore, concentration percentage = mass of solute/mass of solution 

= 26.47 %


5.Classify the following as chemical or physical changes:

• cutting of trees,
• melting of butter in a pan,
• rusting of almirah,
• boiling of water to form steam,
• passing of electric current, through water and the water breaking down into hydrogen and oxygen gases,
• dissolving common salt in water,
• making a fruit salad with raw fruits, and
• burning of paper and wood.

Ans. cutting of trees = chemical change

melting of butter in a pan = physical change

rusting of almirah = chemical change

boiling of water to form steam = physical change

passing of electric current, through water and the water breaking down into hydrogen and oxygen gases = chemical change

dissolving common salt in water = physical change

making a fruit salad with raw fruits = physical change

burning of paper and wood = chemical change


6. Which separation techniques will you apply for the separation of the following?

(a) Sodium chloride from its solution in water.
(b) Ammonium chloride from a mixture containing sodium chloride and ammonium chloride.
(c) Small pieces of metal in the engine oil of a car.
(d) Different pigments from an extract of flower petals.
(e) Butter from curd.
(f) Oil from water.
(g) Tea leaves from tea.
(h) Iron pins from sand.
(i) Wheat grains from husk.
(j) Fine mud particles suspended in water.

Ans. (a) Evaporation method

(b) Sublimation method

(c) by heating and then after filtration

(d) by Chromatography

(e) by method of centrifugation

(f) by using separating funnel

(g) by filtration method using strainer

(h) with the help of a magnet

(i) by winnowing

(j) by centrifugation


7. Write the steps you would use for making tea. Use the words solution, solvent, solute, dissolve, soluble, insoluble, filtrate and residue.

Ans. Take more amount of solvent (water) in a pan and after heating it add little amount of solute (sugar) to the solvent. Solute will dissolve completely in the solvent forming true solution, then add tea leaves that are insoluble along with another soluble liquid milk. After boiling allow filtration with a sieve so the filtrate you obtain is tea while the residue has tea leaves that are thrown away.


8. Pragya tested the solubility of three different substances at different temperatures and collected the data as given below(results are given in the following table, as grams of substance dissolved in 100 grams of water to form a saturated solution).

(a) What mass of potassium nitrate would be needed to produce a saturated solution of potassium nitrate in50 grams of water at 313 K?

(b) Pragya makes a saturated solution of potassium chloride in water at 353 K and leaves the solution to cool at room temperature. What would she observe as the solution cools? Explain.

(c) Find the solubility of each salt at 293 K. Which salt has the highest solubility at this temperature?

(d) What is the effect of change of temperature on the solubility of a salt?

Ans. (a) At 313 K temperature the amount of potassium nitrate required was 62g in 100ml of water so in 50g water we will need to dissolve potassium nitrate.

(b) At 373K saturated solution preparation needs 54g potassium nitrate and at room temperature (293 K) saturation solution formation occurs with 35g potassium nitrate hence = 54 – 35 = 19g potassium nitrate will precipitate out as undissolved salt.

(c) Solubilities are (in 100 mg of water) 32,36,35,37 respectively for the mentioned salts and the highest solubility is of ammonium chloride at this temperature.

(d) Solubility of salts is directly proportional to the temperature i.e. if temperature increases then solubility will increase and if the temperature decreases solubility will also decrease.


9. Explain the following giving examples.

(a) saturated solution
(b) pure substance
(c) colloid
(d) suspension

Ans. (a) saturated solution: It is a solution in which no more solute particles can be dissolved at a particular temperature.

(b) pure substance: Such substance that has a uniform composition i.e. has particles with identical properties is called pure substance eg sugar, salt, water, nitrogen etc.

(c) colloid: It is a kind of heterogeneous mixture/solution in which particle size is between 1nm and 1000nm. Colloids have dispersion medium and dispersed phase.eg smoke, milk, shaving cream, jelly, cheese etc.

(d) suspension: It is a kind of heterogeneous mixture in which insoluble solid particles remain suspended in the medium and dispersion particles are visible to the unaided eyes.eg muddy river water, chalk powder in water, dust storm, sand in water etc.


10. Write a method to separate different gases from air.

Ans. Air is a homogeneous mixture of various gases.

It can be separated from its various components by fractional distillation.

(a) First compress and cool the air by increasing the pressure and decreasing the temperature.

(b) We obtain the liquid air; now allow the liquid air to warm up slowly in fractional distillation column.

(c) The various gases separate from each other according to their boiling points at various heights of the fractionally column.


11. What is a colloid? What are its various properties?

Ans. Colloids are the heterogeneous mixture of substances in which the particle size is too small and cannot be seen by naked eyes.

(1) It is a heterogeneous mixture, but appears homogenous.

(2) The size of particles is too small to be individually seen by naked eyes.

(3) They scatter beam of light passing through it and makes its path visible.

(4) The particles of colloid do not settle down when left undisturbed.

12. A solution contains 60g of NaCl in 400g of water. Calculate the concentration in term of mass by mass percentage of the solution.

Ans. Mass of solute (NaCl) = 60g

Mass of solvent (water) = 400g

Mass of solution = Mass of solute + Mass of solvent

= 60 + 400 = 460g

Mass percentage of solution = 

 =  = 13.4%

13. Differentiate between metals and non metal based upon the various properties that they show.

Ans.


14. Differentiate between mixtures and compound by giving appropriate examples?

Ans.


15. Write a method to separate a mixture of salt and ammonium chloride?

Ans. A mixture of salt and ammonium chloride can be separated by the process of sublimation. Since ammonium chloride changes directly from solid into gaseous state on heating and salt does not so this principle is used to the mixture of two.

(1) The mixture of NH4Cl (ammonium chloride) and salt is taken in a china dish inside an inverted funnel.

(2) The mixture is heated and because NH4Cl sublimates thus changes into vapours directly.

(3) Salt which is non-sublimable substance settles into the inverted funnel.

Separation of NH4Cl salt by sublimation


16. What is crystallization? Where is it used? Why is this better than simple evaporation technique?

Ans. Crystallization is a process that separates a pure solid in the form of crystals from its solution. It is used to purify solids. For e.g. salt from sea water is purified using crystallization. It is a better technique than simple evaporation because:

(a) Some solid may decompose or get charred on heating to dryness during evaporation.

(b) On evaporation, some of the impurities still remain dissolved in the solution.


17. What is chromatography? What are its various applications and underline the basic principle involved?

Ans. Chromatography is a technique used for separation of those components whose solubility in the same solvent is different.

Its various applications are:

(a) It is used to separate different colours in dye.

(b) It is used to separate pigments from natural colours.

(c) It is used to separate drugs from blood.

The basic principle in chromatography is the different solutes have different solubility in the same solvent. For e.g. if we take a spot of ink on a paper and dip it in water than that coloured component which is more soluble in water rises faster and the other which is less soluble remains at the bottom and hence the two component can be separated.


18. A solution of acid is labeled is 95%. What is the mass of this that must be diluted with water to get 5L of solution containing 10 g of per litre?

Ans. 1L of the diluted solution must contain 10 g of.

Therefore, 5L of the diluted solution must contain 50 g of.

The concentration of the acid in the bottle is 95%.

This means that

95 g of is present in 100 g of the acid solution

50 g of will be present in

52.64 g of the solution

Chapter 2 Science Class 9 Important Questions- Free PDF Download

Chemistry plays an important role in everyone’s life, we might not know much about it but it is present in our everyday life, that is what this chapter tries to show where it indicates the different types of matters that are present everywhere around us. In this chapter, students will learn how matter is composed of and how it differs from various substances. Students will learn a great deal of this subject and also the various topics Lack of practice and a solid course plan and curriculum may act as a barrier preventing you from securing good scores and to urge a radical comprehension of all the essential concepts and topics under this chapter and break the barriers, students must enjoy the continuous practice. Regular practice of Chapter 2 Class 9 Important Questions can help students improve, become through the concepts and topics, and be efficient during preparation or revision. Students must learn to utilize the material given to them to get more marks. In this article, we will also look at class 9 science chapter 2 extra questions.

Chemistry 

This subject is known as the central science subject that connects all the science subjects. This subject is very detailed and helps students understand the chemical constituents in different materials.it is connected to a lot of the physical subjects together such as Chemistry with Applied Science and Life Sciences such as Engineering and Medicine. Chemistry is defined as the study of the interaction, composition, and properties of matter.

Homogeneous and Heterogeneous Mixture 

These are two very different mixtures as in a homogeneous mixture it has a uniform composure of its constituents where heterogeneous is a nonuniform composure of its constituents. 

Tyndall Effect 

This is the scattering of a beam of light by particles of a solution when light is passed through it is known as the Tyndall effect. The solution where the size of the particle is very small. 

Matter

Matter is defined as anything that possesses mass, occupies space, and the presence that can be felt by the five senses. Matter exists in three forms, namely, a solid, liquid, and gas. Solids are substances that possess a definite structure and a definite shape like sugar, iron, etc. Liquids are substances that have a definite volume but lack a definite form and take the shape of the vessel in which they are put—for example, mercury, milk, water, etc. Gases are substances that can neither possess a definite shape or definite volume like hydrogen, oxygen, nitrogen, etc.

The Difference Between Mixture and Compound 

This chapter takes a detailed look into the difference between mixture and compounds. The mixture is basically the elements or compounds that are mixed together in a heterogeneous way. It has a variable composition and also shows us the properties of constituent elements the various ways in which they can be mixed. The examples are as follows air, blood, and water. In a compound when the elements react they form new compounds. This new substance formed shows new properties and examples of this are sodium chloride. 

Crystallization 

This is a very important process where we can separate the pure solid in the form of its crystals from its solutions. This is an important process when forming crystals. Unlike many processes where the solids may decompose because of the heat during the process of decomposition. In the process of evaporations, some solids stay intact. 

Substance 

This is where the constituent particles cannot be separated from one another without the help of any physical process. Because they are similar in chemical properties they can be separated by chemical or electrochemical processes. A substance holds unique characteristics or attributed properties. The properties of matter can be classified into two primary categories- physical properties and Chemical properties. Physical properties can be observed or measured without changing the substance’s composition and without changing the identity of the substances such as melting point, boiling point, colour, odour, etc. Chemical properties are the chemical changes that produce a characteristic reaction such as combustibility, basicity or acidity, etc.

Chromatography 

This is a process where substances used for the separation of different substances have different solubility in the same solvent. It is used to separate different colours in the dye. It is used to separate different pigments from natural colours and separate drugs from the blood. There are various ways in which they can be separated and we will learn that in this chapter. 

Colloid 

These are heterogeneous mixtures of substances whose particles which particle size is too small for the naked eye and cannot be seen. It appears homogeneous but is actually a heterogeneous mixture. The particles are too small for the naked eye to see. They scatter a beam of light through it and make its path invisible. The particles of the colloid do not settle down when left undisturbed. 

Important Questions on “Is Matter Around Us Pure” ~ Bonus

To get a better understanding of class 9 science ch 2 important questions let’s look at how the various essential questions are framed and how they can be beneficial to students. Using the following questions should help students in the long term- 

1. What is chromatography? What are its various applications and underline the basic principles involved?

2. What is crystallization? Why is crystallization used? 

3. Why is crystallization a better technique than the evaporation process?

4. Write a method to separate salt from sodium chloride.

5. Differentiate between mixture and compound by giving appropriate examples.

6. Differentiate between metals and non-metals based on the various metal properties the show.

7. What is a colloid? 

8. What are the various properties of a colloid? 

9. Write a different method to separate gas from the air?

10. Explain and give the example of the following 

  • a. Saturated solution 
  • b.Pure substance 
  • c. Colloid 
  • d.Suspension 

Important Questions Class 9th Why Do We Fall ill ~ PDF Download

HomeClick Here
Important Question PDFClick Here (Coming Soon)
Hindi Important QuestionClick Here

Leave a Comment

Bhool Bhulaiyaa 2 Box Office Collection Day 2 Petrol Diesel Prices Cut: छह महीने बाद सरकार ने फिर दी राहत Memphis Grizzlies finish Minnesota Timberwolves in 6 for first series win since ’15 KGF Chapter 2 box office collection Day 16: Yash’s film crosses Rs 950 crore milestone Benedict Cumberbatch to house Ukrainian family who fled after Russian attack